Akdeniz diyeti nedir ve dikkat edilmesi gerekenlerden bahsettiğim yazılarımı okumanızı tavsiye ederim. Akdeniz beslenme şeklinin bize uygun olduğuna ve bu diyete başlamaya karar verdik. Peki şimdi neler yapmalıyız?
Sebze tüketimini artırın
Öğünlerinize bol yeşillikli salatalar, sebze çorbaları, fırında sebze yemekleri gibi yemekleri koyun. Hatta sebzeli pizza bile olur.
Eti hayatınızdan uzaklaştırın
Tavuk, balık gibi beyaz etleri haftada 2 gün tüketirken kırmızı eti ayda sadece bir gün tüketmemiz gerekiyor. O yüzden et ile beslenme alışkanlığımız değiştirmeliyiz. “Etsiz yemeğe yemek mi derim ben” diyenlerdenseniz bu diyete başlamadan önce bir kez daha düşünmenizde fayda var 🙂
Yarım yağlı
Süt ve süt ürünlerinde asla vazgeçmiyoruz. Diyetimizde de bu ürünler oldukça önemli bir yere sahip. Ancak içerisindeki doymuş yağ oranı fazla olduğu için bu ürünlerimizi yarım yağlı tercih etmeliyiz.
Omega
Haftada en az bir kez deniz ürünlerinden tüketin. Somon, sardalya, ringa, orkinos gibi balık çeşitleri omega 3 yönünden zengindir. İstiridye, midye gibi ürünler de sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Vejetaryen
Haftanın en az bir günü akşam öğününde vejetaryen yemek yiyin. Vejetaryen örnek listeye buradan bakabilirsiniz. Akdeniz diyetinde zeytinyağlı yemeklere ve sebzelere alışabilmeniz için bir öğünde vejetaryen menü uygulanabilir. Fasulye, nohut, mercimek gibi besinler ile hazırlanmış salatalar tüketilebilir.
İyi yağlar kullanın
Beslenme planınızda yağ ihtiyacı sağlıklı bitkisel yağlardan, ceviz, fındık, badem, avakado gibi besinlerden karşılanabilir. Yemeklerinize zeytin yağı, fındık yağı, fıstık yağı gibi yağları dökebilirsiniz.
Tam tahılları seçin
Tam tahıllı ürünler zengin lif içermesi sebebiyle tokluk süresini uzatır. Ayrıca birçok besleyici öge içermektedir. Bulgur, arpa, siyah ve kırmızı pirinç…
Tatlı yerine meyve
Günlük tatlı ihtiyacınız meyvelerden karşılamaya çalışın. Tatlı ürünleri kutlama gibi özel günlerde kullanabileceğimiz bir joker olarak elimizde bulunsun. Unutmayın ayda sadece bir defa tatlı yeme hakkınız var 🙂